Lopende producties

Poppentheater ‘Het Spelleke van Lierde’ met de productie ‘Ou geld of oue lever’

Wie wordt de nieuwe pop van 2020?

https://www.hetspellekevanlierde.be

Event-team productie ‘Liften’

Die Lustige Witwe – BOT

Brussels minister Pascal Smet, bevoegd voor Cultuur, Jeugd en Sport en Gemeenschapscentra binnen de Vlaamse Gemeenschapscommissie nodigt uit

‘Die lustige Witwe’, een operette in drie bedrijven van Franz Lehár.

Een dolle komedie over de verwikkelingen rond het mogelijk huwelijk van de weduwe Hanna, die een vrolijk leven leidt in Parijs.

https://www.bop.brussels/nl/event/2381/bot-20-12-2019-de-lustige-weduwe-voor-individuelen

Jood… en fier

Luk De Bruyker, figurentheater maker, dramatiseerde het boek van historica Tina De Gendt voor de scene onder de titel “Jood…en fier’.

De titel refereert naar een incident in 1984. Onbekenden zetten de graffiti “Jood” op het raam van de bakkerij in de Veldstraat. Jacques zijn vrouw schreef er in sierlijke letters onder “en fier”.
Het stuk focust op de oorlogsjaren van 40-45. Hoe de familie Bloch op de vlucht sloeg voor het nakend fascisme en de oma in Gent bleef maar gedeporteerd weg…en nooit meer terugkwam.

Opnieuw dus een pakkend verhaal gespeeld door Luk De Bruyker na
zijn “Pappie, dagboek van het vergeten”gebaseerd op het dementieverhaal van zijn vader.
Het is niet zijn de eerste samenwerking van Luk met Tina.
Eerder bewerkte hij ook reeds haar boek “Turkije aan de Leie” onder de titel “Nen Turkenkaba” in samenwerking met Mustapha Avsar van het “Muzikantenhuis”.

Artistieke uitwerking :

Voor “Jood…en fier” laat Luk De Bruyker zich omringen door dezelfde artistieke crew als die van “Pappie”. Maar deze keer wordt ook de muziek live uitgevoerd Jonas De Rave.
Hij speelt accordeon, hakkebord en toetsen. Voor deze voorstelling creëert hij een aantal nieuwe composities alsook hedendaagse interpretaties van oude klezmer muziek. Als uitvoerder van Europese, Joodse muziek (klezmer) is hij al jarenlang te zien in binnen – en buitenland met diverse projecten.

Jean Pol Pollet realiseert de poppenkoppen, Netty Neus en Liliane De Meyer vervaardigen de kostuumpjes.
Wim Van de Vyver maakt het decor en Bart Beys ontwerpt de soundscape.
Alain Ongenaet is lichtontwerper en technicus tijdens de voorstelling.
Luk De Bruyker vertelt, speelt en brengt de familie Bloch tot leven.
Vincent Van den Elshout is de dramaturg en regisseur.

http://www.taptoeserf.be/jood_en_fier.html

Pappie

Dagboek van het vergeten.

In opdracht van het OCMW- Gent schreef theatermaker, acteur en columnist Luk De Bruyker het boekje  “Pappie” (te verschijnen naar aanleiding  “Werelddag dementie” 21 september 2017) .
Luk noteerde twee jaar lang de evolutie in de dementie van zijn vader en hun onderlinge relatie.
Uit de vele kortverhalen distilleerde hij voor TAPTOE’s erf  een avondvullende  voorstelling.

Wekelijks gaat Luk in het lege ouderlijke  huis op bezoek om de post op te halen. Dit is het vertrekpunt om aan de keukentafel oude en nieuwe verhalen te reconstrueren. Hij voert zowel zichzelf als zijn vader en moeder (pappie en mammie) ten tonele. Hoe gaan ze om met “dementie” en hoe het onderling bespreekbaar maken.
Een “rollercoaster” aan emoties op scene . Herkenbaar voor iedereen.

Volkstheater met een lach en een traan.

Voor de realisatie “Pappie”, dagboek van het verleden” omringde Luk De Bruyker zich hetzelfde creatieve team waar hij ook  zijn afscheids-voorstelling  “Ienmoal, andermoal…adzjuzee” mee realiseerde.
Dramaturg en regisseur wordt Vincent Van den Elshout, Bart Beys maakt het klankdecor en Alain Ongenaet ontwerpt het licht en gaat als technicus mee voor de voorstellingen.
Het decor is van Wim Van de Vyver en Jean Pol Pollet maakt de poppen.

Het is de bedoeling om via de voorstellingen de toeschouwers een betere inkijk te geven in de moeilijke ziekte die algemeen als “dementie” omschreven wordt. Tegen 2020 zal 70% van de bevolking op één of andere manier geconfronteerd worden met “dementie”.
Een voorstelling met dit thema als onderwerp is ideaal om een gesprek op gang te brengen. Gezien de “volkse” toonaard wil de voorstelling een groot publiek aanspreken.

Luk De Bruyker vertrekt vanuit zijn eigen ervaring. Zijn vader vertoonde immers op 90 jarige leeftijd de eerste kenmerken. Pas vele maanden later komt hij te weten dat de “rare” gedragingen van zijn “Pappie” wel eens zouden kunnen resorteren onder het begrip “dementie”.

http://www.taptoeserf.be/pappie.html